Heeft u al gedacht aan pensioensparen via uw makelaar?

Uw wettelijk pensioen zal heel wat lager zijn dan uw laatste inkomen. Gemiddeld komt u uit op 40%. U hebt er dus alle belang bij om vooraf een spaarpotje aan te leggen zodat u na uw pensioen uw levensstandaard kunt behouden.

Vergeet ook niet dat pensioensparen fiscaal aangemoedigd wordt door de overheid. U mag de premies aftrekken van uw belastingen zodat u voor elke 100 euro die u belegt, zowat 30 euro minder belastingen betaalt. Zo geniet u van een aantrekkelijk rendement.

U begint best zo snel mogelijk met de individuele opbouw van een aanvullend pensioen. Sparen volgt namelijk een eenvoudige logica: hoe langer u spaart, des te groter het bedrag dat u bij pensionering hebt opgebouwd.

Verschillende vormen van pensioensparen combineren?

U kunt individueel pensioensparen via een pensioenspaarfonds (bank) of via een pensioenspaarverzekering (verzekeraar).

U kunt beide spaarproducten opstarten, maar in hetzelfde aanslagjaar mag u slechts op één ervan storten en van de bijhorende fiscale voordelen genieten.

Het individueel pensioensparen mag u wel combineren met een vorm van langetermijnsparen, of met een collectief of individueel aanvullend pensioen, bijvoorbeeld een groepsverzekering.

Verschil tussen een product bij de bank en bij uw verzekeringsmakelaar

Een pensioensparen via de bank is vaak een beleggingsfonds dat specifiek voor pensioensparen werd opgericht. Op lange termijn kan het een hoger rendement opleveren. Maar tegelijk loopt u een hoger risico want uw inleg is niet beschermd.

Via een pensioenspaarverzekering via uw makelaar heeft u de keuze. Ofwel kunt u sparen in een veilige omgeving (tak 21). Hier krijgt u een gegarandeerde intrestvoet op uw spaarpremie. Ofwel kunt u een deel van uw spaarpremie op de beurs beleggen. U spaart dan deels in een tak 23-beleggingsfonds. Het rendement van het gekozen fonds is afhankelijk van de resultaten van de beurs. U kunt tak 21 en tak 23 combineren in één en dezelfde pensioenspaarverzekering. Zo kunt u het risico beperken en toch genieten van de meerwaarde die de beurs met zich mee kan brengen.

Zowel bij een pensioenspaarfonds als bij een pensioenspaarverzekering kunt u de gestorte premies in mindering brengen van uw belastbaar inkomen.

Wat is de maximale aftrek bij pensioensparen?

Het bedrag dat bij pensioensparen in aanmerking komt voor belastingvermindering, wordt elk jaar geïndexeerd. Voor het aanslagjaar 2022 (inkomsten 2021) kunt u een pensioenpremie inbrengen van maximaal 990 euro of 1 270 euro.

In ruil daarvoor krijgt u van de fiscus een belastingvermindering van 30% of 25% van uw pensioenpremie plus de belastingen in uw gemeente.

 

 

Heb je een vraag of wens je graag advies?

Contacteer ons
Ons kantoor

Hendrik Heymanplein 4
9100 Sint-Niklaas
België
RPR Gent, afdeling Dendermonde

 

 

 

Volg ons

Website & branding door: Two Impress