Mag iemand anders met mijn wagen rijden?

Deze zomer een lange autorit voor de boeg? Dan raadt VAB aan om elke twee à drie uur van chauffeur te wisselen. Maar ... mag dit wel altijd? 'Mag iemand anders met mijn wagen rijden?' is een vraag die we in onze mailbox regelmatig krijgen. Hier lees je het antwoord.

Je wagen uitlenen aan een vriend of een familielid, na een avondje stappen je autosleutels aan de BOB van het gezelschap geven of met een gebroken been een vrijwillige chauffeur inzetten... Vaak een prima idee, maar mag dat zomaar? Wel, het antwoord is eenvoudig: iemand anders mag zonder problemen jouw wagen gebruiken. Je autoverzekering - zoals het woord al zegt - is immers verbonden aan het voertuig, niet aan de persoon, en blijft dus gewoon tussenkomen. Enkel dient u op te letten bij het uitlenen van uw wagen aan jonge bestuurders (jonger dan 24 jaar) of bijvoorbeeld iemand met een voorlopig rijbewijs. Deze persoon mag met uw wagen rijden, de verzekeringsmaatschappij zal tussenkomen bij een ongeval maar er zal in dit soort situaties vaak een vrijstelling van toepassing zijn.

Wat met mijn kind?

Al zijn er natuurlijk wel enkele belangrijke neances. Stel bijvoorbeeld dat jouw zoon of dochter regelmatig met de wagen rijdt, dan moet je dit melden aan je verzekeringsmakelaar. Hij/zij zal dan in de polis opgenomen worden als bestuurder van het voertuig. Het is trouwens altijd verstandig om je kind op te geven als bestuurder als hij of zij met de auto van het gezin zal rijden. Op die manier kan jouw kind historiek opbouwen en kan hij of zij later schadevrije jaren meenemen als er op een dag een polis op zijn of haar naam staat.

Wat bij regelmatig gebruik?

Bij het eenmalig uitlenen van je auto is het niet vereist om je verzekeraar op de hoogte te brengen. Een bestuurder die slechts sporadisch met je auto rijdt, hoeft dus niet opgenomen te worden in de polis. Het gevolg kan wel zijn dat er een franchise/vrijstelling van toepassing is. Dit is vaak van toepassing bij jonge betuurders. 

De verplichte autoverzekering dekt de burgelijke aansprakelijkheid (de zogenaamde verplichte BA) van eender welke bestuurder van je wagen. Uiteraard moet die voldoen aan alle wettelijke voorwaarden om te mogen rijden (bijvoorbeeld een rijbewijs hebben) en mag die het voertuig niet tegen de wil van de eigenaar gebruiken.

Wanneer je de wagen regelmatig uitleent of verhuurt aan derden moet je dit zeker melden bij uw verzekeringsmakelaar om niet voor onverwachte problemen te staan. Bewust bepaalde zaken verzwijgen kan ervoor zorgen dat de verzekeringsmaatschappij verhaal zal uitoefenen.

Wat met mijn bedrijfswagen?

Rij je met een bedrijfs- of flexwagen moet je extra aandachtig zijn. Of dat voertuig door iemand anders dan jezelf mag bestuurd worden, is afhankelijk van de policy en verschilt van firma tot firma. Zo zijn er werkgevers die heel flexibel omgaan met gelegenheidschauffeurs, maar is het bij andere bedrijven zelf niet toegelaten om de inwonende partner met je wagen te laten rijden. Check dus zeker eerst de voorwaarden voor je jouw stuur uit handen geeft.

 

TIP: Twijfelt u over of een bepaalde persoon met uw wagen mag rijden? Aarzel niet om ons als makelaar hierover te contacteren en we bekijken graag voor u de situatie.

 

Bron: www.vab.be

Het team achter VR Verzekeringen

We zijn een sterk team. Jaren ervaring. Toegewijd aan ons beroep en onze klanten. Sterke profielen die jouw dossier met 100% inzet beheren.

Heb je een vraag of wens je graag advies?

Contacteer ons
Ons kantoor

Hendrik Heymanplein 4
9100 Sint-Niklaas
België
RPR Gent, afdeling Dendermonde

 

 

 

Volg ons

Website & branding door: Two Impress